18 Kasım 2010

TWSBI ve kalem satan dükkanlar





Aylardır şu sayfadaki fotoğraflara bakıyorum. Tayvanlı bir kalem üreticisi olan Twsbi ismine internette gezerken rastladım. Dolmakalem ve mürekkep şişelerindeki tasarım kolaylıklarına bakıp da iç geçirmemek elde değil. Gerçi yukarıdaki fotoğrafta bulunan mürekkep pek uçuk ve hiç bana göre değil ama kalem ve mürekkebin şişesi bir harika.

Ne yazık ki ülkemizde yok böyle güzellikler, senelerdir hep aynı markaların en çok satılan popüler ürünleri satılıyor, çeşit yok denecek kadar az, sadece Sirkeci'de değil, Nişantaşı'nda bile lüks kırtasiyelerde istenen mürekkep ve kalem çeşidi yok. Ayrıca hayır, herkes mavi mürekkebi sevmek zorunda değil. Geçenlerde Sirkeci'deki kalem satan dükkanlara bakınıyordum bu tarz adı pek duyulmamış markaları bırakın çok bilinen markaları bile bulmak zor.

Asıl şaşırdığım nokta ise işi kalem satmak olanların kalem merakının olmaması! Anlayamadığım bir başka nokta ise 50-60 yaşına gelmiş bazı adamların kalem soran meraklı insanlara kötü davranması. Bu konuda çok dertliyim. Eğer kalemi satın almıyorsan "senden kötü bir insan yok" bakışıyla dövmekten beter ediyorlar. Sorulara da en minimal şekilde cevap vermeleri de bir başka saçmalık. "Kalemi 5 saniye içinde beğen, hemen parasını ver ve arkana bakmadan git" tavrıyla satış yapıyorlar.

Kalemlerin fiyatlarındaki dalgalanmalar da bir başka sorun. Yan yana duran iki dükkan arasında aynı üründe fahiş fiyat farklılıkları olabiliyor. Birinde kalem 30 lira ise diğerinde aynı kalem 50 lira! Kalemleri kutusuz satanlar, sattıkları kaleme güzel davranmıyorlar, kalemleri temizlemiyorlar, vitrinden bir kalem çıkarmayı ağır bir iş olarak görüyorlar.

Misafirperverlik, müşterinin gönlünü almak bir yana satıcılar kalem beğendirmek için bile hiç uğraşmıyorlar. Öyle ki dolmakalemleri mevcut uç ile almak zorundayız sanki, ucun değiştirilmesini teklif ettiğinizde "Değiştiremeyiz" yanıtı tokat atar gibi söyleniyor, oysa ucun değiştirilmesini istemek bir lütuf değil dolmakalem alıcısının temel haklarından biridir, dolmakalem alıcısı kalemi kutulu ister, kutusuz kalem satmaya teşebbüs etmek dahi bence ayıptır.

4 yorum:

  1. Merhaba,

    Twsbi'yi eBay üzerinden sipariş verdim. İlk temas, ilk dokunuş kalemin özel olduğu hissini uyandırıyor. Medium ucu, mürekkebi dağıtmaması artıları. Kalemin kapağının vidalı yapıda olmasından dolayı biraz geç açılıyor. Kalemin mürekkebi çekmesi için kalemin alt kısmını saat yönünde çevirmek gerekiyor. Gövdenin yarısı kadar mürekkep alıyor. Siyah Lamy mürekkep kullandım. Kalem de şeffaf olduğu için güzel.
    Kırmızı mürekkeple daha güzel olacağını düşünüyorum.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Söylediklerinizin birçoğuna katılmakla beraber.. Sirkeci'nin kalem sever kültürlü müşteri profili değişti.. Bir kaleme şu kadar para verilir mi tarzında bir çok kişi görüyorm dükkanları gezerken bu satıcıya da yansadığını düşünüyorum..

    Twsbi'ye gelecek olursak herşeyiyle harika bir kalem.. Çalışma mekanizması geleneksel ama ödül almış tasarımı yenilikçi ve çok şık.. Devamlı internetten kalem aldığım bir site var bugün gördüm satışa sunmuşlar çok da sevindim hemen aldım bi tane.. Aşağıda linki bulabilirsiniz

    http://www.kalemkutusu.com/hediye/alisveris/seri/Tum-Urunler/twsbi-85/Tum-Seriler

    YanıtlaSil
  3. Fiyatlar konusunda bir ekleme de benden o zaman,
    yurtdışına erişim bu kadar kolaylamışken insanların internet sitelerinden sipariş yapma korkularından mıdır nedir hala fahiş fiyatlar uyguluyorlar. Özellikle de burada distribütörü olmayan markalarda:
    TWSBI mesela, kendi sitesinden TWSBI Diamond 540 Transparan Kehribar rengini 40 USD'den satıyorken, yani yaklaşık 72 TL iken, kalemkutusu sitesinde bu kalem tam 170 TL, insaf.
    49-50 Euro'ya uçak bileti var yahu, gider alırım Almanya'dan, İngiltereden, gezdiğim gördüğüm de yanıma kar kalır.

    YanıtlaSil