09 Mayıs 2012

Dolmakalemlik


En sık kullandıklarım: Sheaffer (soldan 6.) Pilot 78G (Soldan 9.) ile elbette başta sarı olmak üzere Lamy Safari'ler.

Dolmakalemlerim için epeydir işe yarar bir kalemlik arayışındaydım. Çünkü dolmakalemlerimin sayısı giderek artıyor. Küçük 3'lü 5'li kalem kutularım ise derli toplu bir çözüm sunmuyordu. 

Onca kırtasiye gezdiğim halde bir türlü istediğim gibi bir şey de bulamamıştım. Bir gün kadim dostum Umut Yıldız bana kendi rulo kalemliğini gösterdi. Sonra da aynısından hediye etti. (Gönlü zengin arkadaşlarım var.)

Ben de fotoğraflarda görüleceği üzere bütün dolmakalem ve teknik kalemlerimi JacBag markalı bu rulo kalemliğime yerleştirdim. Kurşun kalemlerimi ve kalemtraşlarımı da yavru kalemliğe koyunca görüldüğü gibi temiz bir çözüme kavuşmuş oldum.

Derya kuzusu bunlar :)
JacBag dolmakalemliğimin tek kötü yanı dolmakalem için üretilmemiş olması! Eğer fazla dolmakalem koyarsanız kalemlik rulo özelliğini kaybediyor, katlanamıyor.

Çünkü daha ince kalemler için düşünülmüş bir çözüm aslında. Ben de fotoğraflarda görüleceği üzere aralarda boşluklar bırakıyorum. Böylece rahatlıkla katlayıp çantama atabiliyorum.

Katlanıp çantaya konmaya hazır hale gelmiş dolmalemliğim.

21 yorum:

  1. Nefis olmuş. Güle güle kullanın.
    Benim henüz 6 tane dolma kalemim olduğu için şimdilik bu çanta fazla gelir bana :) Bu arada Lamy'leri görmüşken; Parker Vector ile Lamy Safari arasında kaldım bu aralar. Siz hangisini tavsiye edersiniz? Safari'nin ucu yumuşak mıdır? Yazarken takılma, atlama vs. yapıyor mu, mürekkep akışı nasıl acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lamy iyidir. Safari modelleri çok kullanışlı bence. Mürekkep akışı gayet iyi, ben bir sorun yaşamadım. Ama uç kısmı çelik olduğu için sorun olabilir. Bu nedenle alırken ucunu kontrol edin derim. (Uç kontrolü hangi marka olursa olsun yapılmalıdır.)

      Benim yöntemim şöyle: Önce gözümü kapatıp bir kağıdın yüzeyine ucunu dokundurup yazmaya çalışıyorum. Eğer en ufak bir takılma hissediyorsam ucu veya dolmakalemi değiştiriyorum. Sonra ucuna az bir miktar mürekkep alıp yazıyorum. (Asıl kontrol ise günlük kullanımda ortaya çıkıyor.)

      Çelik uçlar ile altın veya benzeri değerli madenlerin kullanıldığı uçlar arasında yazım konforu farklılığı çok doğaldır. Bilindiği gibi özel işlem görmeyen çelik uçlar çok esnek değil.

      Sil
    2. Selamlar;

      Parker Vector uç olarak çok iyi, ama gövde yapısı ( tutuş, ele oturma ) olarak çok kötü bir kalem. Lamy ise plastik malzeme olmasına rağmen tasarımındaki iyi hesaplar sebebiyle tutuşu ve ele oturuşu çok çok iyi olan bir dolmakalem.

      Sevgili üstadım Mehmet Abi çok güzel anlatmış. Kalemi elinize aldığınızda gözlerinizi kapatın. Biraz karalama yapın. Elinize oturup oturmadığına, kağıdın üzerinde rahatça kayıp kaymadığına bakın. Elinize oturmayan, tutuşu zor bir kalem istediğiniz kadar iyi bir uca sahip olsun nafile.

      Sil
    3. Lamy'nın bunca tutulmasının nedeni 'tasarımındaki iyi hesaplar' bence.

      'Deveden büyük fil var' misali, Lamy'den çok daha iyi dolmakalemler var.

      Fakat Lamy tasarımı ile daha iyi uca ve yazım kalitesine sahip diğer dolmakalemlerden önde duruyor.

      Sil
  2. Sevgili Mehmet !
    Tam aradığım gibi bir şey. Ne kadar iyi etmişsin böyle bir şey yayınlayarak. Bir dolmakalem elbisesi bana göre. Elbiseleri de onlara yakışır olmalı.
    Yayınladığın ürünün tam linki aşağıda;
    http://jacbag.com/rulo-kalem-kutu-jac-014

    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet başka ürünler de varmış.

      Ama her kırtasiyede bulunmuyor.

      Sil
  3. Allah bereket versin. Ya hu !
    Olan olmayan var, canı çeker kıskanır, nispet yapar gibi...
    Letafet olsun diye sözlerim.
    Ne kadar güzel bir dostun kalemlerini görmek, cemaline hasret kalsak ta..
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun.

      Ama sizin dolmakalemlerinizin yanında benimkilerin sesi çıkmaz Ali Bey :)

      Sil
  4. mehmet bey,

    kalem setiniz arasında, lamy'nin all star ve safari serilerinden kalemler görüyorum. sizce hangisi daha kullanışlı?

    YanıtlaSil
  5. Bizansbey ellerinize sağlık! Umut Bey, sizin de aklınıza, ayacıklarınıza sağlık!

    Ben de böyle bir şey arayıp arayıp, bulamayıp, hayatımda dikiş makinesi başına oturmuşluğum olmadığı halde gaza gelip, kalem rulosu dikmiştim. Ali Bey bilir, deli kızın çeyizi gibi olmuştu :)

    Hatta sonra onları da beğenmeyip, hem de kalemlerimi sığdıramayıp kuyumcu tablaları almıştım kalemlerim için. Hazır yapılmışı varmış oysa. Büyük kolaylık, en kısa zamanda edineceğim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında şöyle şahane kaliteli bir malzemeden üretilmiş, fermuarlı ve bir kitap formunda dolmakalemlik arayışım sürüyor.

      Böyle bir şey görürseniz lütfen haber verin.

      Sil
    2. Cevabı geç gördüm, geç yanıtlıyorum kusura bakmayın. Geçenlerde, babam bana iki adet fırın tepsisi tutacağı almış. Kalın kapitone kumaştan yapılma büyükçe iki kare. Hani önceki yazıda, dolmakalem için rulo diktim demiştim ya, işte bu iki fırın tutacağının içine sizin kalemlikteki gibi lastik dikip, kenarına da fermuar geçermişim de kendime dolmakalemlik yaparmışım. Mühendis kafası ilginç çalışıyor velhasıl.

      Ben sizin istediğiniz şeyin ne olduğunu sanırım anladım, eğer görürsem mutlaka haber veririm.

      Sevgiler

      Sil
    3. düşündüğüm şeye çok yakın bir dolmakalemlik: http://www.jetpens.com/Lihit-Lab-Teffa-Pen-Case-Book-Style-Orange/pd/7667

      Sil
    4. Ben de bugün bloga, yukarıda bahsettiğim kuyumcu tablasının fotoğrafını koydum. Taşımak için değil ama evde muhafaza etmek için kullanışlı.

      Sil
  6. lamy safari için en uygun mürekkep hangisi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün mürekkepler uygundur. Ama bütün mürekkepler iyi değildir. İyi mürekkep, sevdiğiniz, beğendiğiniz, zamanla kağıdın üzerinden uçmayıp, kağıdın içinde gezinen, ama kağıdın arkasına geçmeyen cinsten olmalıdır.

      Seri üretimler içinde en iyileri bence Waterman, Rotring, Caran d'Ache, Diamine, J. Herbin gibi markalardır. Bazı Japon mürekkepleri de Avrupa ve ABD'de çok popüler ancak ülkemizde bulunmuyor. Bir de Aniki gibi el yapımı özel mürekkepler vardır.

      Sil
  7. bide gozu kapatip kalem ucunu denerken kalemde murekkep olacak mi olmayacak mi o kismini anlamadim,ben internetten lamy safari almistim simdi yazarken takiliyor hissi veriyor,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu soruya bir yanıt vermiştim, fakat uçmuş. Belki de kaydetmeden interneti kapatmışım. Neyse, özür dileyerek yeniden yazıyorum:

      Gözümüzü kapatıp ucu kağıt üzerinde denerken mürekkebe gerek yok. Çünkü ucun kaliteli olup olmadığını, kağıdın yüzeyinde hafif bir baskı uyguladığımızda ucun nasıl tepki verdiğini anlamamız gerek. Eğer bir pürüz olmadığına kanaat getirirsek mürekkeple, görerek deneyebilirsiniz.

      Aldığınız Lamy Safari'nin ucunda bariz bir sorun varsa değiştirilmesini talep edin önce. Uğraşmak istemiyorsanız tamir ettirin.

      Sil
  8. çok teşekkür ederim ,internetten kalem almanın kötü yanıda bu galiba.

    YanıtlaSil
  9. Tercih meselesi ama neden Lamylerden bir çok çeşit var farklı kalemler denemek daha güzel değil mi ?

    YanıtlaSil