20 Temmuz 2012

Herkesin el yazısı farklı

Cumhuriyet Bilim Teknoloji eki, 20.07.2012, sayfa 16.


Her cuma günü Cumhuriyet'in Bilim Teknoloji ekine bakarım. Özellikle 'İlginç Sorular' köşesini okuyorum, çünkü bu köşe çoğunlukla günlük hayatta merak ettiğimiz konularla ilgili oluyor.

Bu sabah yine aynı köşeyi açtığımda el yazısıyla ilgili bir soru ve yanıtla karşılaştım. İnsan ister istemez el yazısı hakkında düşünüyor.

Çünkü el yazısı çok ilginç bir konu. 'El yazısı' bilimsel çalışmaların yapıldığı bir alandır, fakat aslında bir bilim dalı değil. Yazıbilim (grafoloji) yoluyla kişilik ve ruh hâli analizi yapıldığı söyleniyorsa da neticede yoruma dayalı bilgiler elde edildiğinden kuşkulu sonuçlar ortaya çıkıyor.

El yazımızın kıymetini bilelim.

Her insanın el yazısı canlı bir sanat eseridir.

Ünlü casus Mata Hari’nin elyazısı.
via http://commons.wikimedia.org
Ünlü casus Mata Hari’nin elyazısı.

8 yorum:

  1. Eşim küçükken, annesinin bir tuhafiyesi varmış. Gün boyu orada takılıyormuş yavrucak. Buna oracıkta oyalansın diye bir kara tahta ile tebeşir almışlar. Bizimki de zehir gibi olduğundan orada kendi kendine okumayı yazmayı sökmüş. Öyle olunca da birinci sınıfı okumadan ikinci sınıftan başlatmışlar sabiyi. Bazı harfleri yanlış yapıyor hala. Özellikle a, b, d, o gibi harfleri yaparken daireyi ters yönde tamamlıyor. Ve bunu düzeltemiyor.

    Bu sebepten, şu anda, öğretmenlik eğitimi görmemiş, ilkokul öğretmenlerinden yazma öğrenmiş çocuklar hakkında bir miktar endişelerim var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel üslubun oluşması bazen sancılı olabilir. Ben bazı harfleri normalden farklı yapan insanları severim. Çünkü arkasında muhakkak bir hikâye vardır.

      Demek istediğim, yazım tarzı her zaman doğrulardan beslenmez.

      Önemli olan yazabilmek ve okuyabilmek.

      Sil
  2. Aslında el yazısı, bir tür grafik. Örneklemek gerekirse roma V rakkamı bir öküz başının beceriksiz ifadesi. Her insan kendince bir sanat icra eder ve bunun kökleri diğerinden farklıdır. Aynı seninde dediğin gibi el yazısı bir sanat bir şekil sanatı. Her insanda birer sanatçı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullandığımız araçların da (defter, dolmakalem, mürekkep) birer sanat eseri gibi olmasını bu yüzden istiyoruz galiba. :)

      Sil
  3. hocam merhaba,
    bir yazınızda sanki pelikan m200 kullandığınız/sahibi olduğunuz aklımda kalmış. size bir konu hakkında danışacaktım. yeni bir dolmakalem alacağım. pelikan m200 ve waterman expert deluxe arasında kaldım. ne yapsam acaba:)
    çok teşekkürler,

    yakup

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelikan'dan şaşmayın. Mümkünse M400 alın.

      Şurada bir kampanya var, bir bakın derim:

      http://yazmakkeyiftir.blogspot.com/2012/07/pelikan-line.html

      Sil
  4. Melih Arat'ın, taa 2008'de çıkan "El Yazısındaki Sır" adında kitabı var, okumadım ma hâlâ :/ . Belki alır, bakarsınız diye..

    YanıtlaSil