27 Temmuz 2017

Kalem Tutma Biçimleri




İlk kez sol eliyle yazı yazan birini gördüğümde çok şaşırmıştım. Bunda çocuk olmamın da etkisi vardı kuşkusuz. Fakat benim için çok daha tuhaf olan şey solak sınıf arkadaşımın kalemi tutma biçimiydi. Arkadaşımı yazı yazarken dikkatlice inceliyordum, parmaklarını tuhaf bir şekilde büküyordu. Ben de bir süre ona özendim ama olmadı. 

Guide to Technical Pens

Çocukluğumda bana öğretilen geleneksel kalem tutma biçimini halen koruyorum ancak günün birinde rapido da denilen teknik bir kalem ile (Faber-Castell TG1-S) ile yazı yazmaya heves edince kalemi bildiğim şekilde tutamayacağımı gördüm. Dikey bir şekilde yazmak gerekiyordu, bir süre sonra buna alıştım. 


Sonra değişik yazma stillerini öğrendim ama bence en güzeli, kalemi işaret ile orta parmak arasına alıp yandan da başparmakla desteklenen Sassoon tekniği. 

The Art and Science of Handwriting, 1993

El yazısı uzmanı Rosemary Sassoon adında bir İngiliz bu konuya epeyce kafa yormuş ve sonunda kalem tutmanın kitabını bile yazmış. 

Kendisi bu tutuşun hem el yazısının gelişimi açısından hem de el sağlığımız için en uygun yöntem olduğunu söylüyor.


Sassoon yazım tekniği giderek yayılıyor, şarkıcı Taylor Swift de kalemi bu şekilde tutanlardan biri.





12 yorum:

  1. Kalem tutma stili oldukça ilginçmiş. Alışkanlıkları değiştirmek adına denenebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışkanlıklar bir yana, Sassoon tekniği daha az yorucu.

      Sil
  2. yeniliklere açık biri olarak denenmeye değer olduğunu gördüm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle denemeye değer.

      Göze biraz tuhaf görünse de uzun süre yazı yazılacaksa parmakları hiç yormuyor.

      Sil
    2. biraz çirkin yazıyor olsam da uzun sürelerde yorulmadığını fark ettim. yazı da zamanla düzelir diye düşünüyorum. tutuş şeklim de resimdeki gibi.
      Sassoon tekniğine uygun mu siz karar verin?

      https://goo.gl/m1W7kE

      Sil
    3. Maalesef link çalışmıyor.

      Bu arada bir yazının güzel olması gerekmiyor bence. Hatta çirkin yazılar daha kişilikli bence. Kimin yazdığı belli olmayan robotvari harfler yerine duygulu harflerin bulunduğu yazıları tercih ederim.

      Sil
    4. https://serving.photos.photobox.com/37078176bd2c8f32e41b21f719dc072b1fe87da4787aeae7d936352c5a3268c87c8278ce.jpg

      Bu açılır sanırım.

      Sil
    5. Nihayet görebildim, evet budur.

      Sil
  3. bi kaç gündür böyle yazıyorum. daha kolaylaştı benim için yazı yazmak ve ağrı yapmıyor. ilk başlarda çok tuhaf ve zorlayıcı gelmişti şimdi ise kalem doğrudan işaret parmağı ile orta parmak arasına gidiyor. teşekkürler böyle bir yeniliği bize kazandırdığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Bu yazının bir bölümü yazı kültürü dergisi Mürekkepbalığı'nda yayımlanmıştı (2016). İşe yaramasına çok sevindim. Gönül isterdi ki böyle küçük konularda etkisi büyük olan eserler Türkçemize kazandırılsın.

      Mürekkebiniz bol olsun.

      Sil
  4. Merhabalar.
    Gerçekten yazı ve paylaşımlarınız o kadar keyifli ki, hala sayfanızdan çıkamadım gezinip duruyorum. Kalem tutuş şekillerinden sayfanızda en üstte yer alan tutuş şekline hayranım. İnsanların ellerinde kalem yazı yazarken ilk dikkat ettiğim nokta kalem tutuş şekilleridir. Benim kalem tutuş şeklim ise üç parmağının arasında ve uç tarafa doğru yakın bir pozisyondadır.

    Bir başka konu da kağıda yazı yazarken kağıdın ve kolun konumudur. memlekette memur iken adliyenin bir yazı işleri müdürü vardı, kağıt bir yerde adamın kolu bir başka yerde kağıda yazıyı nasıl düzgün satırlar halinde döktürüyor hep hayret ederdim. Ben ömrümde o adamdan başka kağıt ve kolun o pozisyonlarında yazı yazan birini daha görmedim. Onun o pozisyonunu taklit etmek istediğim de taklit bile edemiyordum, yani o pozisyonda bir insanın düzgün bir şekilde kağıda, deftere yazı yazması mümkün değil. Keşke o zaman dijital makineler olsaydı da onu yazı yazarken bir resmini çekebilseydim.
    Paylaşımlarınızı takdir ederek okuyorum, çok güzel paylaşımlar yapıyorsunuz. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Recep Bey, sayenizde yeni şeyler öğreniyorum.

      Sil