Sıkmalı tip dönüştürücü, Parker 21 |
Çok meraklı olmayanlar kartuş ve pistonlu kalemleri bilir ama bunların dışında dolmakalemlerin onlarca farklı dolum sistemleri vardır.
Sadece ABD'li firmaların efsanevi dolum sistemleri için kitap bile yazılır desem konunun ayrı bir derya olduğu anlaşılır sanıyorum.
Ernst F. Attula patentli dolum sistemi, 1925. |
Mesela Ernst F. Attula isimli mucidin tasarımı olan Sheaffer'ın da Snorkel adıyla kullandığı dolum sistemi üzerine yapılan tartışmalar da ayrı bir konudur.
Bu sistemde dolmakalem ucu mürekkebe bulanmıyor. Çok ilginç bir şekilde damaktan çıkan incecik bir boru sayesinde kalemin içine mürekkep çekiliyor.
Piston tip dönüştürücü, Sailor |
Kartuşlara ise hiç alışamadım, sevemedim. Ne zaman yeni bir dolmakalem alsam eğer pistonlu değilse hemen dönüştürücüsü var mı diye sorarım. Eğer yoksa almam. Çünkü mürekkep şişelerinin muazzam zenginliğinin yanında kartuşlar çok sınırlandırıcı geliyor bana.
Kartuşlar pratiktir, doğru ve herkes benim gibi ellerini kirletmeyi sevmediğinden seveni de çoktur, o da doğru. Orhan Pamuk mesela, yeni bir romana başlarken kullandığı kartuşları atmaz biriktirirmiş. Böylece ne kadar yazdığını anlarmış.
Hepsi iyi güzel de kartuş bir nevi çöp üretmek değil midir? Ellerimizi kirletmiyoruz ama doğayı alabildiğine kirletmekten de hiç çekinmiyoruz.
Kartuşlu dolmakalemleri pilli saatlere benzetiyorum. Mekanik saatler ise pistonlu veya dönüştürücülü dolmakalemler gibi çöp üretmez.
Sheaffer NoNonsense dönüştürücü |
Bana gelince dolmakalemi parçalarına ayırmayı sonra tekrar birleştirmeyi seviyorum. Bu şekilde yapılan temizlik tam bir terapi gibi oluyor.
Lamy Al-Star, eski tip z24 dönüştürücü. (Kitap: Yazı İnsanlığın Belleği, YKY, 2002) |
JetPens sitesinin meşhur dolmakalem dolum sistemleri (Fountain Pen Filling Systems) isimli videosunu izlemeyen var mıdır bilmiyorum. Belki birinin işine yarar diye buraya bırakıyorum:
Cross Type II dönüştürücüm tam dolmuyor. Doldurduğumda bir miktar boşluk kalıyor ve mürekkep çok çabuk tükeniyor. Bu sorunu çözmemin bir yolu var mı acaba?
YanıtlaSilGenellikle dönüştürücü takılı dolmakalemle birlikte dolduruyorum. Tam dolmadığında ise şişeden çıkarmadan birkaç defa doldur-boşalt yapıyorum. Yine olmuyorsa bu sefer dönüştürücüyü çıkartıp onu tam doldurmaya çalışıyorum. Fakat kaleme takarken dikkat etmek gerekiyor, dönüştürücü eğer fazla dolduysa bu sefer uçtan mürekkep dökülebiliyor.
SilBir başka yol da şu, dolmakalemi hiç şişeye filan bulaştırmadan sadece dönüştürücü yardımıyla doldurmak. Bu durumda iki kez dolum yapmak gerekiyor. İlkinde kalemin ucundan mürekkep dökülene kadar dönüştürücüyü çevirmek, ikincisinde dönüştürücüde kalan boşluğu doldurmak.
SilDönştürücüyü doğrudan mürekkebe sokuyorum dolduruyorum ve dolma kaleme takıyorum. Selamlar.
Silher dönüştürücü her kaleme uygun olur mu? bunlar standaart mı yoksa markadan markaya değişiyor mu? Kaweco nun pistonunu hiçbir yerde bulamadım :)
YanıtlaSilMaalesef her dönüştürücü her dolmakaleme uygun değildir, bu konuda uluslararası bir standart geliştirilmiş değil. Kaweco için dönüştürücü yerine kartuş öneriliyor, oysa Kaweco mini (vidalı ve sıkmalı olarak iki tip) ve standart isimli dönüştürücüler bence türünün en güzel örneklerinden. Biraz daha bakmanızı öneririm, her kırtasiyede bulamayabilirsiniz belki ama her iki tip dönüştürücü internet alışveriş sitelerinde satılıyor.
SilSelam,
YanıtlaSilHaklısınız Lamy Safari çok modern çizgilere sahip. Başlangıç olarak ilk sırada Platinum Plaisir düşünebilirsiniz, Pilot Metropolitan (mr) klasik görünümlü ama daha hareketli bir tasarıma sahip, Sheaffer Award da bir seçenek. Mürekkep ve kâğıt da iyi olursa bu kalemler harikadır.
Konuyu biraz daha açalım; "Nostaljik" dendiğinde zaman ben "klasik" anlıyorum. Klasikler de pistonlu oluyor. Klasik dolmakalem dendiğinde ise ilk aklıma gelen Pelikan'ın M150, M200-M205 gibi modelleri. M-150 biraz küçük ama çok beğendiğim M205 modeli her ele uygun. Denemek için bir kopyası sayılabilecek Scrikss 419 alıp nasılmış diye bakabilirsiniz, tabii Pelikan kalitesi beklemeyin derim. Demem o ki başlangıçta çok para harcamaya gerek yok, insan tam olarak ne istediğini zamanla öğreniyor.
İleride, uzun dönemler elinizde bulundarabileceğiniz bir Pelikan 400 düşünebilirsiniz, belki bir Sailor 1911, Platinum 3776, belki bir Montblanc 146. Klasikler ölmez.
Ben steelpen dolma kalem aldım bugün geldi ama kalem kartuslu. Ben onu konvertör sisteme cevirebilirmiyim. Modeli 4520 ama sitelerde renk çeşitleri var ben yeşil olanı aldim
YanıtlaSilHayırlı olsun. Elbette dönüştürücü ile kullanabilirsiniz, Steelpen Standart Converter (Dolmakalem Mürekkep Pompası) şeklinde arama yaparsanız bazı internet sitelerinde satıldığını göreceksiniz.
SilMerhaba, Cross townsend 536 dolma kalem için hangi dönüştürücüler uygundur bilemedim, yardımcı olursanız sevinirim.
YanıtlaSilMerhaba, Cross #8751 numaralı dönüştürücü diye aramanız gerekiyor.
SilMerhaba, kaweco perkeo F uclu kalemini hiç kullandınızmı? Sizce iyi bir kalem mi?
YanıtlaSilMerhaba, Kaweco elbette tavsiye edilir, sağlam ve güvenilir kalemler üretiyor. Öte yandan F uç tavsiye etmek biraz zor. Çünkü bu kişisel bir tercih. Hangi uçla yazmayı seviyorsanız onu tercih edin derim. Çok yazıyorsanız F uç iyidir, az yazıyorsanız M veya 1.1mm'lik bir uç tavsiye edebilirim. Ama dediğim gibi bu benim yorumum, "çok yazmak" veya "az yazmak" da göreceli.
SilMerhaba, Parkeo modelini kullanmadım ama iyi bir kalem olduğu, en azından Kaweco standartlarını (sağlamlık gibi) taşıdığına eminim. Ayrıca benim de gözüm var bu kalemde. Bütünüyle mat siyah bir modelini görmüştüm de stokta olmadığından alamamıştım.
YanıtlaSil2 gün önce markakalemde all black modelini aldım. Şuanda stoklarda kalmamış iyi zamanlamışım galiba. Yanıtınız için de çok teşekkür ederim.
SilHayırlı olsun, güzel bir dolmakalem almışsınız.
SilPilot mr2 için lamynin donusturucusu uygun mudur yoksa baska donusturucu tavsiye eder misiniz
YanıtlaSilSelam, MR2 Avrupa pazarı için üretildiğinden standart kartuş ve dönüştürücüler uygundur. Pelikan ve Diplomat marka dönüştürücüler (Schmidt K5) olur. Lamy de Montblanc da Avrupalı üreticiler ama ne yazık ki "standart" tanımı firmadan firmaya değişkenlik gösteriyor. Çoğu kalemsever deneme yanılma yoluyla bazı şeyleri buluyor. Yine de en doğrusu olanak varsa Pilot'un MR2 için ürettiği dönüştürücüyü kullanmak elbette.
SilMontegrappa dolma kalemler için yorumunuz nedir ?
YanıtlaSilMontegrappa deyince aklıma sadece NeroUno modeli geliyor. Arkadaşımdan bir süre ödünç alıp kullanmıştım, çok konforlu bir kullanımı vardı. Modellerinin çoğu İtalyan estetiğine sahip olduğu için de elbette biçim olarak hoş. Sanata, mimariye düşkün olanların çok beğeneceği modelleri var.
Silmerhaba,
YanıtlaSildolma kalem kullanmak istiyorum. bir süre araştırdım, pistonlu en pratik olan gibi göründü gözüme. aynı zamanda yazım küçük olduğu için f uç kullanmak istiyorum. internette pistonlu kalem çok fazla mevcut değil ama ayrıca piston sattıklarını gördüm. aldığım dolma kalemi pistonluya çevirebilir miyim? nasıl çevirebilirim?
Merhaba.
SilBazı dolmakalemler dönüştürücü ile birlikte satılır, bazıları da kartuşla gelir dolayısıyla kartuş kullanmak istemiyorsanız ayrıca bir dönüştürücü almanız gerekiyor. Bu durum alacağınız kaleme bağlı biraz. Mesela Scrikss Heritage alırsanız kalemin içinde dönütürücü çıkıyor.
Kartuş takılabilen her dolmakalem (aşırı küçük gövdeli kalemler hariç) aynı zamanda dönüştürücüye uygun demektir. Dönüştürücü (converter) takmak da son derece basit, kartuş takmakla aynı prensipler geçerli.
Kullandığınız "piston" sözcüğüne gelince, pistonlu kalemlerin gövdesi bir converter gibi çalışır, buradaki fark kalemin gövdesinin bir varil gibi mürekkeple dolmasından kaynaklı bir farktır. Piyasada pistonlu çok kalem var. Mesela Pelikan M200, M400, M600... serisi hep pistonludur.
Bence ilk dolmakalemin internetten alınmasının sakıncaları olabilir, alanında uzman bir kırtasiyeden alınması daha iyi olur. Mutlaka alınacaksa giriş seviyesi bir pistonlu kalem mesela Scrikks 419 öneririm. Ucu zaten F ile M arasında.
Merhabalar. Sheaffer Admiral Snorkel dolma kalemim var. Dolum mekanizması gerçekten çok değişik. Kalemin ucunun mürekkep şişesine değmemesi dolma kalem doldurmayı çok kolaylaştırıyor. Sheaffer dışında buna benzer bir mekanizma kullanan başka marka görmedim.
YanıtlaSilSheaffer kadar inovasyon yapan çok azdır. Snorkel de en karmaşık dolum sistemlerinden biri.
SilMerhaba; Dönüştürücü tam olarak nasıl çalışıyor ? Videodaki dönüştürücünün piston yardımıyla çalışma mantığını anladım ama kartuşla nasıl çalıştığını anlamadım, sıkarak haznenin içinin dolmasını sağlıyorsa yine pistonla aynı mantık olmuyor mu ? Kartuşu zaten şırıngayla doldurmuyor muyuz ? 2. işlemde sıkma işlemiyle tam olarak ne yaptı?
YanıtlaSilBütün dolum sistemleri farklı yollarla mürekkebi alsa da hepsi aynı şekilde çalışır yani ince kanallar yoluyla mürekkep uca doğru ilerlerken hava deliği aracılığı ile boşalan yere hava yerleşir. Ayrıntılı bilgi için bakınız: http://yazmakkeyiftir.blogspot.com/2011/03/dolmakalem-ucu-nasil-calisir.html
Sil