12 Ocak 2013

Dolmakalemle Yazı Yazmanın 10 Altın Kuralı


http://scriptionize.files.wordpress.com/2009/06/6a00c2252963c0549d011016217fa7860b.jpg
Scription

01. Gittiğin her yere dolmakalemini de götür. 

Fikirler ve duygular uçucudur, nerede olursan ol, aklına bir fikir gelebilir. Yazı kalıcıdır, yazmak için mutlaka bir masa olması gerekmez. Yeter ki dolmakalemin ve defterin her zaman yanında olsun, yolda yürürken de yazı yazabilirsin. Metroda, otobüste, lokantada, deniz kenarında yani nerede olursan ol, istediğin yerde yazmak isteyebilirsin, dolmakalemin hep yanında olsun.

02. Dolmakalemini her zaman kullanabilirsin.

Sabahın köründe, öğle vakti güneş tam tepedeyken veya gecenin yarısında  yazı yazmak isteyebilirsin. Yazmanın mutlak ve özel bir zamanı yoktur.

03. Dolmakalem hayatına karışmaz, hayatının doğal bir parçası olur.

Dolmakalem hayatın boyunca istediğin şeydir, beraber kahve içtiğin arkadaşın, ruhani liderin ve aşkındır. Dolmakalemle yazı yazmak, tıpkı konuşmak, yürümek, yemek yemek, düşünmek, gülmek ve aşık olmak gibidir.

04. Deneysel yazmayı dene. 

Dolmakalemle yazı yazmanın aristokrat bir yanı yok. Yani kendimizi kasmaya hiç gerek yok, istediğimiz şekilde yazı yazabiliriz, bir harfi kocaman diğerini minicik çizebiliriz, kim karışır? Yazı yazmak zorunda da değiliz, dolmakalemle resim de çizebiliriz.

05. Sonra değil, şimdi yazabilirsin.

Çoğu insan dolmakalemle güzel şeyler yazmak ister, böylece yazmayı hep erteler. Defterler boş sayfalarla dolu bir kenarda bekler, dolmakalemin mürekkebi kurur. Oysa yazacak yığınla ayrıntıyla ve duyguyla dolu bir hayatımız var. Geç kalmadan yazmalıyız. (Bu durumu en iyi Behçet Necatigil'in Sevgilerde isimli şiiri anlatabilir: Sevgileri yarınlara bıraktınız / Çekingen, tutuk, saygılı. / Bütün yakınlarınız / Sizi yanlış tanıdı. // Bitmeyen işler yüzünden / (Siz böyle olsun istemezdiniz) / Bir bakış bile yeterken anlatmaya her şeyi / Kalbinizi dolduran duygular Kalbinizde kaldı. // Siz geniş zamanlar umuyordunuz / Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek. / Yılların telâşlarda bu kadar çabuk / Geçeceği aklınıza gelmezdi. // Gizli bahçenizde Açan çiçekler vardı, / Gecelerde ve yalnız. / Vermeye az buldunuz / Yahut vaktiniz olmadı.)

06. Yazmak için çok düşünme.

Yazmak için devasa büyüklükte fikirlere, olağandışı bir ruh halinde olmaya hiç gerek yoktur. Yaz gitsin! Aklımızda ve hayatımızda öyle çok zincirler var ki, bazen içimize işlemiş klişelerin ve kalıpların kölesi gibi düşünüyoruz, şablonlara takılıp kalıyoruz. Yazıya özgürlük!

07. Yavaş ol.

Zaten her şey hızlı. Çok çekirdekli bilgisayarlardan, cep telefonlarına kadar dünya deli gibi dönüyor. Yazı yazmak, yavaşlamak demektir, daha net bir dünya demektir. Daha hızlı sevmek mümkün değil, yavaşlık iyidir.

08. Karalama yap.

Ne yazacağını önceden bilmen gerekmiyor. Kargacık burgacık bir şeyler çizebilir, anlamsız sözcüklerden, kendi uydurduğun kelimelerden yararlanabilir, plansız programsız bir şeyler yazabilirsin.

09. Anlamlı yazılar bekleme. 
Saçma sapan şeyler yazabilirsin. Geriye dönüp baktığında yazdıklarına büyük anlamlar yükleme. Yazdıklarımız resim gibi, şiir gibi tek başlarına anlamları olmayabilir, bazen yazmak için yazabiliriz. Sanat sanat içindir. Sanat toplum içindir. İnsan insandır. Yazı yazıdır.

10. Kurallara aldırma. Kendin keşfet.

Not: Lomografi Türkiye'ye sevgiler.

22 yorum:

  1. Akıl ya da fikriyat defterine yazıp sık sık okumalı kalem ehli zevat.

    YanıtlaSil
  2. Elleriniz, aklınız dert görmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, tabii bu kurallar özgün değil, bir Lomografi uyarlaması.

      Analog fotoğrafçılık ile dolmakalemle yazı yazmak çok benziyor.

      Sil
  3. Mehmet Abi yine benzer konuda yazmıştı geçen sene..
    "Yazmazsan unutuluyor"...

    YanıtlaSil
  4. Ilk once fotograftaki dolma kaleme bayildim! (modelini biliyormusunuz?)
    Tam nerden tanidik geliyor bu 10 kural derken, sonunda Lomografi kurallarindan uyarladiginizi gordum, ne de guzel uymus :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :)

      Yukarıdaki Pilot M90.

      Ne güzel bir dolmakalem değil mi? (Hastasıyım.)

      Sil
  5. Çok güzel bir yazıydı, artık yazmak için özel bir şeyler olmasını beklemeyceğim, defterlerimin boş sayfalarını içimden geldiği gibi dolduracağım..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfalara içimizden geldiği gibi yazmak en güzeli.

      Zamanla değeri artan bir eylemdir yazmak.

      Sil
  6. Hocam, bu kurallari Ingilizce'ye cevirip, kalem sevdalisi bir Rus arkadasimla paylastim, o da Rusca'ya cevirip uyesi oldugu Rus kalem forumu Penmania.ru'da paylasmis. Kalem ve yazma sevgisi sinir tanimiyor :)

    Yazinizi Rusca olarak surada bulabilirsiniz ; http://www.penmania.ru/page/fp_rules

    Usenmez ve vakit bulursam "Dolmakalemin bilinmeyen özellikleri" yazinizi da cevirip ayni arkadasima yollayacagim. Umarim sizin icin mahsuru yoktur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mahsuru olacak. Bilakis çok teşekkür ederim.

      Aklınıza fikrinize sağlık.

      Çok sevindim.

      Sevgiler ;)

      Sil
  7. Ayni forumun 18 Nisan'da Moskova'da bulusmasi olacak, kalem severler kalemlerini diger uyelerle paylasip deneyecek, sohbet edecek. Orada olacagim yuksek ihtimal, gorduklerimi Tumblr'da paylasirim (http://moskvacalling.tumblr.com/) Bilginize :)

    Tekrar tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serhat Bey,

      Yazı kültürü ile ilgili Türkiye'de bir ilk olacak dergimizin hazırlıklarını yürütüyoruz. Dergide, dolmakalemden, mürekkebe, hat sanatından kalemtraş koleksiyonerlerine kadar çok konu olacak.

      İlk sayının ise Mayıs'a yetiştirilmesi düşünülüyor.

      Uygun görürseniz Moskova Buluşması'nı bol fotoğraflı ve izlenimlerinizi de içine alacak şekilde yayınlamak isteriz.

      irtibat için: bizans@gmail.com

      Sil
  8. Onur duyarim, bir aksilik olmaz da bulusmada yer alirsam, isinize yarayabilecek materyalle muhakkak size donerim. Ilginize cok tesekkur ederim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Yazmak için bekleyen, defterlere kıyamayanlardan biri de benim.. Artık beklemeyeceğim ve dolma kalemle bir şeyler yazmak gerçekten çok keyifli :)

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Mehmet Bey,
    etrafımda "yazmak istiyorum" diye kıvrananlar var. Yazası var da kıvranıyorlar. Hemen bu yazınızı onlara gösteriyorum, eveleyip gevelemiyorlar ve direkt ellerine kalem alıyorlar. Ellerinize yüreğinize sağlık.
    Özgür (r12)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.

      Çok yaşasın yazılar, yaşasın Lomografi! :)

      Sil
  11. Merhaba yazılarınız için teşekkürler..
    Sunu sormak istiyorum: Dolma kalem kullanmayı uzun zamandır istiyorum ama henüz başlangıç yapamadım.. Hangi kalemle başlamalıyım? Saman kağıt için hangi kalem uygundur? Mürekkebin ıslak kuru vs olması ne işe yarıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer kağıdın arkasını da rahatça kullanmak istiyorsanız en az 100-120 g/m2 kağıt kullanmalısınız.

      Sil
  12. Merhabalar, Online, Schneider ID veya Parker Vector ile dolmakalem dünyasına adım atabilirsiniz.

    Saman kâğıt için hiçbir dolmakalem uygun değildir. Tükenmez veya kurşunkalem olur.

    Islak ya da kuru yazma meselesi mürekkebe değil esasen kaleme bağlı bir konudur. Kimi kalemin mürekkep kanalları geniştir, ıslak yazar, öyle ki kurutma kağıdı gerekebilir, kimi ise mürekkebi kağıda daha cimrice iletir kuru bir yazım tarzı vardır.

    YanıtlaSil