15 Mayıs 2017

"Neler Bildiğimi Keşfetmek İçin Yazıyorum"



Ne zaman bir şeyler yazmaya otursam Flannery O'Connor'ın bir sözü aklıma gelir.

Kendisi, "Neler bildiğimi keşfetmek için yazıyorum.” dermiş.

Bir ihtimal, Flannery O’Connor isimli yazarı bilmeyen, tanımayan ve yazdığı muhteşem eserleri okumayanlar vardır diyerek Yıldırım Türker'den kısa bir alıntı yapayım:

"Flannery O’Connor, Amerika’nın en koyu dindar eyaletlerinden Georgia’da doğmuş bir güneyli. Kısa ömründen geriye 31 öykü, iki roman, mektup ve denemeleri kaldı. Daha 20 yaşındayken çaresi bulunmayan lupus hastalığına yakalandı, 30 yaşından sonra koltuk değneklerine mahkûm oldu. 39 yaşında da öldü. Başyapıtı, öyküleridir."


Flannery O’Connor'ın kitaplarının isimleri de kendilerini açıklar biraz: İyi İnsan Bulmak Zor, Her Çıkışın Bir İnişi Vardır, Bilge Kan ve Zorbaların Elinde. Diğerleri de iyi ama özellikle ilk iki kitabı muhakkak okuyun derim.

(Bir de hangi tür ve hangi yazar olursa olsun, sağlam ve sarsıcı bir kitap okuduğumda, içimde bilemediğim bir duygu belirdiğinde aklıma ilk gelen: "Edebiyatçı işini bitirdiğinde, geriye açıklanamayacak bir gizem duygusu kalmalıdır." sözünü unutamam. Okuduğunuz iyi kitapları düşünün, Flannery Hanım doğru söylemiş diyeceksiniz.)

Söylemeden geçmek olmaz, yazarın kitaplarının çoğunun kapağında bir tavus kuşu figürü bulunur. Nedenini merak edenler için gelsin: Flannery O'Connor ve tavus kuşları.


İşte pek çok insanın zihnini derinden etkileyen bir yazarın masası: Küçük bir masa, bir daktilo, masanın bir kenarında duran kalemlikteki birkaç kalem.

Merak ediyorum: Neler bildiğimizi öğrenmek için yazmalı mıyız sahiden?

8 yorum:

  1. Ne kadar uzun değil ne kadar verimli yaşadığın önemlidir. 100 yaşına kadar yaşayıp hiç iz bırakmayan en azından çevresine hiç dokunmadan geçmek yerine 39 yaşında 30 öykü bırakmak 2017 yılında adınızdan halâ söz ettirmek gerçekten yaşamak değilde nedir? Yazının benim için bir başka ilginç bölümü ise eşiminde Lupus oluşudur ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de kızım gibi olan bir hanımefendi kızımız var. O da lupus. Çok nedir görüldüğünü biliyorum da bu kadar benzerlik Ferdi Bey.

      Sil
    2. Ali bey sizin kızınız gibi olan hanım ile benim eşim ikizler ondandır. ve evet çok nadir görülen bir hastalık

      Sil
    3. Vallahi Türk Filmi gibi. Siz kardeşsiniz, tırınının. Bende de şimdi jeton düştü inanırmısınız... Selam sana güzel insanlar ailesinin kedi sever babası....

      Sil
    4. Hayranınızım , asıl selam size sevgiyle kalın 😊

      Sil
    5. Selam kalemlerin efendisi hayranlıkla sizleri izliyorum sevgiyle kalınız

      Sil
  2. Sağolun Mehmet bey keșke geçmiș olsa ama geçmiyor

    YanıtlaSil