24 Nisan 2017

Yeni bir dolmakalem Olarak Scrikss 419

Scrikss 419 yeniden çıktı mı çıkacak mı derken bir açıklama yapılmış ve sonbaharda çıkacağı söylenmişti. 

Meraklılar sonbaharı beklerken birdenbire Scrikss 419 sessiz sedasız bir şekilde piyasaya çıktı.

Önce bir anlam veremedim. Koca Scrikss firması neden böyle bir şey yapmıştı? Kalemin üretilmeye karar verilmesiyle hemen üretime geçmesi neredeyse imkansıza yakın olduğundan incelenmeye muhtaç bir durumla karşı karşıyayız demektir.

Scrikss firmasının internet sitesinde bir açıklama da yapılmadığından gizlice piyasaya sunulan bu esrarengiz modellerden birini görmeden rahat edemedim.


Solda eski, sağda yeni Scrikss 419
Bilindiği gibi Scrikss, ömür boyu garanti verdiğinden yüksek miktarda yedek parça depoluyor. Benim tahminim depolarda duran yedek parçaların birleştirilip NOS (New Old Stock) olarak satışa sunulmuş olmasıydı.

Meğer öyle değilmiş.

Söylemeden geçemem: Bendeki yeni Scrikss 419, Ankara Moda Kırtasiye'den Yaşar Dindar imzalı güzel bir el yazısı içeren incelikli bir not ile birlikte geldi. Kalemi heyecanla kutusundan çıkardım. Kutu içindeki 50. yıl logolu kâğıt ile birlikte yukarıdaki güzel kitabın üzerinde görüldüğü gibi eskisinin aynısı bir kalem. 



Ancak tam olarak aynısı da değil. Fark vidalı uç-damak parçasında görülebiliyor.

(Teknik bilgiler için bir mühendisin incelemesine bakınız.)

Arkada görülen eski uç-damak ikilisi daha uzun boylu.
Yeni uç-damak sistemi.
Yeni uç güzel. Her zamanki gibi uca özen gösterildiği belli. 

Mürekkep çektikten çok kısa bir süre sonra hemen yazmaya başladım ve yazım konforundan hoşnut kaldım. Ancak ertesi gün kapağı açtığımda kalemin mürekkebi kustuğunu gördüm. (Belki yeni olduğu için böyle, denedikçe ayrıntıları yazarım.) 

Piston sistemi ise her zamanki gibi sıkıntılı, biraz sert dönüyor, bu açıdan değişen bir şey yok.

Değişmeyen bir şey de yazım kalitesi.

Yeni kalemin eski kalıplar kullanılarak üretildiği belli oluyor. Ancak Uç-damak kalıbı belki de kayboldu, yenisini de eski bir kaleme bakarak yeniden yaptılar galiba. Yeni Scrikss 419'un eskisinden daha iyi olması için farklı renk ve boyutta üretiliyor olması gerek.

Daha önce ne varsa eskilerde var diye yazmıştım, sahiden de öyle değil mi? Günümüzde yapılacak bir şeyin eskisinden çok daha ileride olması gerekir, eskinin tekrarı zaten mümkün değil, ne aynı malzemeyi ne de aynı işçiliği bulmak olanaksız. 

PAZAR ARAŞTIRMASI MI YAPILIYOR?

Bir veya iki yerde satışa sunulmasının nedeni nedir açıklanmaya muhtaç. Tek bir olasılık var diye düşünüyorum: Henüz seri üretime geçilmemiş olabilir. Belki de talebin gerçekçi olmadığını benim gibi birkaç kalem meraklısının keyfi isteği olduğu düşünüldü. Bu nedenle bir pazar araştırması yapılmak istendi. Seri üretime geçtiklerinde de yapacakları şeyler aynıysa ileriye gidilmemiş olacak, ki öyle görünüyor.

PILOT PRERA, LAMY SAFARI ÖRNEK OLMALI

Oysa Pilot Prera veya Lamy Safari gibi renk açısından uç örnekler varken aynı renklerde ısrar etmenin bir gereğini göremiyorum. Çok daha yaratıcı ve çok daha kaliteli çözümler üretilmeli. (Hiç değilse koyu yeşil bir Scrikss 419 üretilmeli.) Devlet Malzeme Ofisi zihniyeti geride kalmalı artık. Yeni Scrikss 419'a 75 lira verdim, daha fazlasını da vermek isterdim, yeter ki elimizde gurur duyacağımız bir kalem olsun.

Safari'ler bugün 120 liraya peynir ekmek gibi satılıyor, neden? Çünkü basit ama dahiyane bir uç sistemi var, uç çeşitliği var, üstelik 1980'lerden beri aynı tasarım ama renkleri aynı değil, yazı yazmaya çağırıyor, meraklısı bütün renkleri biriktirmek istiyor. 

Neden Scrikss 420, 440, 500 olmasın?

Öte yandan eskiden çok sevdiğimiz ve artık bulunmayan bir kalemin yeniden üretilmeye karar verilmesi bile bence büyük bir ilerlemedir. Bu kararın arkasından güzel şeyler gelsin dilerim.

17 yorum:

  1. Bende geçen gün bir alışveriş sitesinde scrikss 419 80 tl ye görünce sizin yazınız aklıma geldi güzden önce üretilemeyecek yazıyordu peki bu sitede nasıl satılıyor diye düşündüm sonra acaba bu kaleme olan talebi görüp birileri uzak doğuda benzerini yapıp getirip satıyorlar mı diye bir paranoya fikre kapıldım firmanın lansman yapmaması da beni fazlasıyla bu düşünceye itti ve yine bordo siyah dışına çıkılmaması ise ayak diretme gibi olmuş Scrikss firması artık üzerindeki ölü toprağını atmalı ve atılım yapmalı istanbul izmir serileri Halide edip, Yakup kadri ,Cemal Süreya , Nazım Hikmet serileri çıkarmalı birileri artık bizi duysun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, şu sayılardan kurtulmak gerek veya ek seriler yapılmalı.

      Scrikss'in dünyaca tanınan bir kalem olmak gibi bir iddiası yok, bölgesel bir marka olduğu için böyle şeyleri çoktan yapması gerekliydi. Sadece şehir ve edebiyatçılarımız değil, Mustafa Kemal, Milli Mücadele kahramanları anısına da kalem üretmeli.

      Sil
  2. Yeni Scriss 419 İzlenimim

    UÇ / YAZIM:: Japon (M) uçlar ile kalınlıkta yazıyor. Yalnız uç hayli ıslak ve mürekkebin rengini çok iyi belli ediyor, yazarken keyif veriyor.

    GÖRÜNÜM / KALİTE: Asil bir görünümü var. Bir tık büyük boyutlu olsa daha iyi olurdu. Fiyatı dikkate alındığında kalite beklentimi karşıladı.

    PİSTON: En zayıf nokta. Kalemin imajına ciddi gölge düşürüyor.

    FİYAT / PERFORMANS: Oran hayli yüksek

    BEKLENTİ: Böyle bir efsane kalemin el altından birkaç yerde gizlice piyasaya sürülmüş olması kafa karıştırıcı. Seri üretimin yapılmayacağı anlaşılıyor.

    Pelikan (M) serilerinde olduğu gibi üst versiyonlarının çıkmasını arzu ediyoruz.

    Doğan Cem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bence seri üretime geçilecek, tahminlerinin ötesinde bir ilgi oluştuğunu düşünüyorum. Ticari açıdan mucizeler yaratmasa bile en azından saygınlık için böyle bir modelin kataloglarında olması gerekli. Kendilerine bağlı bir kitle var çünkü. Gönül almak o kadar da zor değil.

      Sil
  3. YENİ MODELDE UCU TUTAN HALKA SADECE DAHA FAZLA ARKA TARAFA MONTE EDİLMİŞ.BUNU UCUN ÖN YÜZÜNDEN NET GÖRÜRSÜNÜZ UÇ ÜZERİNDEKİ SCRİKSS YAZISI DAHA NET OKUNUYORDUR.UÇLAR TERS YÖNDE OLDUĞU İÇİN GÖREMİYORUZ.YOKSA DAMAK KALIPLARI AYNI.SELAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok haklısınız, yenisinde Scrikss yazısı daha net okunuyor, eskisinde uç geride kalıyor bu yüzden.

      Sil
  4. Scrikss 419 sevenlerin ona gösterdiği ilgi ve özen gerçekten çok güzel. Yorum olarak kendi incelemelerinin sonuçlarını bile yazıyorlar. Umarım yeni nesil 419 larda onlara uzun yıllar hizmet eder ve birlikte hoş hatıralara kayıt düşerken yaşlanırlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Âmin diyorum Ali Bey.

      Bin türlü talebimiz olsa da Scrikss ile gurur duyuyoruz.

      Sil
  5. merhaba. Ankara'da dolma kalem tamiri yapan bir yer var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bir yorum gelince sorunuzu gördüm, kusura bakmayın. Cepten onayladığım yorumları sonra yanıtlamayı unutuyorum bazen.

      Neyse sorunuza gelirsek eğer, evet var. Yaşar Aktuğ ustamız Ankara'da hizmet veriyor. (Çok da başarılı olduğunu duyuyorum. Geçenlerde nadir rastlanır bir dolum sistemi olan dolmakalemi tamir etmiş. Bir arkadaşım övgüyle söz etti kendisinden.)

      Yaşar Aktuğ Ustanın dükkanı Kızılay'da Menekşe 1 caddesi üzerinde, Balkanoğlu Pasajı'nda.

      Gerekli bilgileri Ali Bey daha önce yazmıştı: http://yazmakkeyiftir.blogspot.com.tr/2017/05/yasar-aktug-bir-dolma-kalem-zanaatkar.html

      Sil
  6. Az önce siyah bir 419 aldım ve onu Pelikan 4001 siyah mürekkep ile denedim. İzlenimlerim; Uca alışmak biraz zaman istiyor. Ancak ıslak, akıcı ve orta karar bir yazımı var. Yapı olarak kalem evet biraz ufak. Çok değil; boydan 1.5 santim, enden yarım santim yeterli olur kanımca. Piston mekanizması sert. Daha kaliteli, yumuşak ve biraz daha büyük olması gerekir. Bir de metal aksamlar en azından rodyum yahut titanyum kaplama olsa tadından yenmez. Şeffafını ve alüminyum iyonize gövdeli olanları da çıksa hemen alabilirdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

      Dedikleriniz doğru. Bu açıdan Scrikss firmasına bazen çok şaşırıyorum. Scrikss 419 her sene farklı bir renk ve biçimde çıksa insanlar seve seve alır. Zaten bu kalem çok seviliyordu, yıllardır da söyleniyordu. Ticaret yapan bir firma pazar araştırması yapmaz mı? Ticaretle uğraşan bir firma ürünleri peynir ekmek gibi satan rakip firmaları incelemez mi?

      Sil
  7. İki günlük yoğun bir kullanımdan sonra değerlendirmem; Ne yazık ki uç beklentiyi karşılamaktan oldukça uzak. Fazla ıslak ve dengesiz bir yazımı var. Kafasına göre yazım tarzı var. İstikrarlı ve akıcı değil. Böyle bir kalemde insan istiyor ki hiç olmazsa Pilot'un çelik uçları kadar bir uç olsun. İkinci nokta klipsi çok ucuz duruyor ve açılıp takılması zahmetli. Anlamadığım nokta şu; büyüklük, uç, dolum sistemi ve metal aksam iyileştirilebilir ve fiyat da biraz daha arttırılıp daha alınabilir ve hepsinden önemlisi daha albenili bir kalem yaratılabilir. Neden yapmıyorlar? Gerçekten tuhaf.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok önemli ayrıntılar bunlar. Klipsin tasarımı bence çok hoş ve özgün ama yaylı bir sistemle (Visconti veya Graf von Faber-Castell tarzı)yerinde duracak bir tasarıma ihtiyaç var.

      Uç bence daha önceki uçtan çok da uzak bir noktada değil, iyi sayılır fakat neye göre iyi? Fiyatına göre iyi, ülkemizin düşük standartlarına göre iyi. Fakat uluslararası standartların altında. Bu açıdan geliştirilmesi gerektiğine katılıyorum.

      Yıllardır yazdığım, yazdığımız şeyler var. Ne Türkiye'ye dolmakalem getiren firmalar ne de çok sevdiğimiz Scrikss son kullanıcıların ihtiyaçlarını ve isteklerini dinlemiyor ne yazık ki.

      Anlamak çok güç.

      Sil
  8. Şu an 48 TL gibi çok uygun bir fiyata alınabiliyor.

    YanıtlaSil
  9. Yanıtlar
    1. Dün akşam Ali Bey ile Yaşar Aktuğ'u andık. Memleketin böyle insanlara çok ihtiyacı var. Ruhu şâd olsun.

      Sil