05 Nisan 2017

İzel Rozental'ın Yeni Scrikss 419 Açıklaması


İzel Rozental bilindiği gibi Scrikss yöneticisi olmaktan çok bir karikatürist olarak tanınıyor. Çünkü 25 yıldır karikatür çiziyor. “Kalem her ne kadar mesleğimse, karikatür benim için tutku ötesidir." diyen birinden söz ediyoruz.

Scrikss 419 hakkında hem 2012'den beri yaptığımız Savoy Pastanesi'ndeki dost sohbetlerinde konuşmuş, hem de daha önce blogta defalarca yazmıştım


İzel Rozental ile karşılaştığımız vakitlerde de hasta ruhlu biri gibi her defasında 419'u sormadan edemem. İzel Bey ile ilk karşılaşmam 2013'te Mürekkepbalığı vesilesiyle Scrikss merkezinde olmuştu. O gün ısrarlı sorulara karşı uzun uzadıya yeniden üretim konusundaki sıkıntıları anlatmıştı. 



Scrikss 419
En son 5 Aralık 2016'da Galata'daki Schneidertempel Sanat Merkezi’nde 25. sanat yılını kutladığı Karikatör isimli sergide görüşmüştük. O akşam yine bir fırsatını bulup 419'u sormuştum. O akşam galiba benden başkaları da sormuş olacak ki ilk defa "Üretemiyoruz." dememiş, "Keşke!" demişti.

Bugün yeniden "Hatırlarsanız Galata'daki sergide Scrikss 419'u sormuştum. Şimdi de Scrikss 419'un yeniden üretileceği konuşuluyor acaba bu söylenti doğru mudur?" diye tekrar kendisine sordum.


İzel Rozental'in yanıtı ise şöyle: 


Sizdiniz demek! Şimdi hatırladım. Kalabalıktan ve ilgiden başım dönmüş, ayaklarım yere basmıyordu, soru hep aklımda ama kimden geldiğini hatırlamıyordum. Evet doğrudur, gelen yoğun istek karşısında 419 modelinin yeniden üretimine karar verdik ve bunun için ilk adımları attık. 
Üretimi oldukça güç ve çok hassas bir kalem olduğundan – ucu ve metal aksamlarının dışında 13 farklı plastik enjeksiyon kalıbının bileşiminden oluşuyor – üretim süresi biraz zaman alacaktır. En erken güz döneminde piyasaya sürebileceğimizi sanıyorum.

YENİ SCRIKSS 419 NE KADAR YENİ?
 
Not: Yetkili ağızdan öğrendiğimize göre sonbaharda piyasaya çıkacağı söylenen Scrikss 419 güya piyasaya çıkmış! Alanlar varmış, hatta aceleden bir de inceleme yayımlayıp üstüne çekiliş düzenliyorlar. Ben henüz kalemi göremedim. Ancak hem bu kadar çabuk hem de eskisinin aynısı bir şekilde çıkmış olmasına çok şaşırdım. Henüz doğrulayamadım ama depolarda kalan NOS (New Old Stock) denilen modellerin satışa sunulmuş olması yüksek ihtimal. Bilindiği gibi Scrikss ömür boyu garanti verdiğinden yüksek miktarda yedek parça depoluyor. Scrikss'in Türkiye çapında bir dağıtım ağı olduğundan sadece 2 yerde satışta olması da bu düşüncemi doğruluyor. Yani bu yeni olduğu söylenen kalemler aslında yeni versiyon değil gibi görünüyor.


Not 2: Karanlık çağlarda mı yaşıyoruz anlamıyorum. Scrikss firmasının halkla ilişkiler birimi yok mudur? Kendi sitesinde acilen Scrikss 419 ile ilgili doyurucu bir açıklama yapmalıdır.

17 yorum:

  1. Efsane kalem 419'un yeniden üretimi için katkı sağlayan herkese teşekkürler.

    Sonbaharı sabırsızlıkla bekliyoruz.

    Doğan Cem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin! Ben de büyük bir heyecanla bekliyorum. İnşallah farklı uçlar ve farklı renkler de olur. Fiyatı zaten uygun olacaktır diye tahmin ediyorum.

      Sil
  2. Keşkeden çıkıp belirli bir zaman hedeflendiyse ciddiler demek. Bu çok iyi oldu. Yeni üretimi yeni renkler ve de bir boy büğü ile taçlandırsalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız Ali Bey, bir boy büyüğü de olmalı. Hele değişik renklerde yapmayı düşünürlerse harika olur.

      Sil
  3. bir boy büyük, renk renk, farklı uçları olan, vidalı kapaklı, pompalı Scrikss 419....daha ne istenir ki... sabırsızlık ve ümitle bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklın yolu bir, kiminle konuşsam aynı şeyi söylüyor, farklı boylarda seçenekler olmalı. (Gerçi Scrikss bugüne kadar böyle bir şey yapmadı ama yapsa herkesin gönlünü alır.)

      Sil
  4. bende bir aralar e posta ile 419 ve 17 neden tekrar üretmiyorsunuz diye soru yağmuruna tutmuştum cok sevindim gerçekten bu habere bu gün aldığım ikinci güzel haber oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi yapmışsınız, bütün bu baskıların büyük önemi var. Scrikss'in daha iyi ve daha estetik kalemler üretmesi gerek.

      Sil
  5. Bence de bir büyük boy bir de normal ölçü de olmalı. Hatta her birisi için değişik uç seçenekleri olmalı. En azından broad ve fine uçlara sahip olması çok yerinde olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin gönlünde böyle bir düşünce var. Ne yazık ki Scrikss büyük düşünmedi hiç. Tek tip uçla, tek tip gövdeyle yürüdü hep. Benim hiç umudum yok. Sadece 419'un üretilmesi bile büyük bir adım attıklarını gösterir.

      Sil
  6. Peki neden bu kadar seviyoruz 419 u? Haberi okuyunca ben de çok heyecanlandım ve evet bir büyük boy uç ve renk seçeneği olsa mest olurum. Ama 419 ü 419 kılan ne ki böyle bir hayran kitlesi var, ve ısrarla kir bucak aranıyor. Yeniden üretilecek olması haberi bile bizi sevinçten uçuruyor. Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Scrikss, 419 modeli estetik açıdan güzel bir model yapmıştı. İnsan yazı yazarken elinde güzel bir yazı makinesi olsun istiyor. Scrikss de bu ihtiyaca cevap vermişti. Keşke dünyayı inceleselerdi. Lamy Safari modeliyle bir önyargıyı yıkmış ve genç insanlara dolmakalemi sevdirmişti. Scrikss işte tam bu sıralarda ilk hamleyi yaptı ama gerisi gelmedi maalesef. Yine de Scrikss'i seviyoruz, çünkü 419 bizim kalemimiz, bizim gurur duyacağımız bir dolmakalem. Keşke sadece nostaljik bir model yapmasalar, dünyaca tanınmış bir tasarımcı ile çalışsalar, Japonların Almanların bugün geldiği noktayı geçip bizi sevindirseler.

      Sil
  7. Bir senedir gezmediğim eski kırtasiye kalmadı ama nafile. En son bugün gözümü karartıp pahalı ucuz dinlemeden bir kendime bir tane de hediye olacak şekilde Scrikss 419 almaya karar verdim. Ve şans eseri blogunuzla karşılaştım. Durduk yere o kadar sevindim ki anlatamam. Hem baskılarınız için hem de bu haberi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Sanırım birkaç ay daha bekleyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolmakalemin erdemlerinden biri de sabır. Bekleyeceğiz. İnşallah farklı uç, boy ve renkte yaparlar da gurur duyacağımız, sevineceğimiz bir Scrikss 419 olur.

      Sil
    2. Scrikss 419 piyasaya erkenden çıkmış. Ben henüz görmedim ama alanlar olmuş. Eskisinin aynısı bir şekilde çıkmış maalesef.

      Sil
  8. Ben yeni olduğu söylenenden iki adet aldım. Elimde bir tane de eski üretim Scrikss 419 var. Piston arkasındaki mavimsi renkteki çubuk bile yenileri ile aynı. Bana da sanki NOS ürünleri yeni kutulara koyup satıyorlar gibi geldi. Açıkçası bu beni memnun eder. Firmanın yeni dönemde ürettikleri diğer kalemleri düşündüğümde -ki ben Heritage dahil maalesef pek beğenmiyorum yenileri- eski ürettikleri kalemlerden eğer dolmakalem tutkunlarını tatmin edecek kadar varsa yenisini üretmesinler zaten. O kaliteyi yakalayabileceklerini sanmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da öyle geliyor ama henüz doğrulayamadım maalesef.

      Sil